donderdag 21 januari 2010

ding 20 Gis en Location based information

Nu dus bezig met ding 20 en dat is gelukkig een beetje bekend terrein door onze pogingen om in samenwerking met het kadaster en de stichting kadastrale atlas Zeeland 1832 op basis van alle te gegeoreferen en te vectoriseren kadastrale minuutplans 1832 een een Historisch Geografisch Informatie Systeem Zeeland (Hisgis Zeeland) te maken. Een project dat inmiddels is omgezet in een samenwerkingsproject van de provincie Zeeland, het Zeeuws Archief en een achttal gemeentearchieven, dus nu zonder stichting kadastrale atlas Zeeland 1832 en het inmiddels uit Zeeland wegverhuisde Kadaster, met de welluidende titel project uitbreiding cultuurhistorische hoofdstructuur (CHS) Zeeland. Hiervoor is in december 2009 de opdracht verstrekt alle minuutplans 1832 te georefereren (in te passen in het rijksdriehoeksstelsel), als dat gebeurd is dan zullen al deze gegeorefereerde minuutplans 1832 in een lage lonenland (maar met uitsluiting van kinderarbeid) als India of China gevectoriseerd worden. Vectoriseren is het digitaal "individualiseren" van alle kadastrale percelen d.m.v. het met de cursor "natrekken" van alle perceelsgrenzen. Een voorbeeld is te zien van onze al eeder vervaardigde pilot Veere op de site http://www.watwaswaar.nl/ . Als een perceel gevectoriseerd is kan je er digitale info aan koppelen, zoals de informatie uit de OAT's (de oorspronkelijke aanwijzende tafel, een soort legenda met informatie over elk perceel, zoals eigenaar, waarde, gebruik etc. Ook kan je er dan (historische) foto's van dat perceel er aanhangen(zie als voorbeeld op watwaswaar)

Een ander leuk Gis-voorbeeld is het project dat het Zeeuws Archief nu uitvoerd i.s.m. een Amsterdamse architekt Lucas de Jong en de PZC in het kader van de 70-jarige herdenking van het vergeten Bombardement van Middelburg van 17 mei 1940 Zie: http://www.pzc.nl/specials/middelburg1940/


In mei 2010 wordt onder de noemer
Het Vergeten Bombardement’ de verwoesting van de stad herdacht met onder meer symposia, tentoonstellingen en de presentatie van een groot onderzoek naar de achtergronden van het bombardement.
Uniek onderdeel van de herdenking is het virtueel nabouwen van het vooroorlogse Middelburg. De Amsterdamse architect Lukas de Jong bouwt in opdracht van het Zeeuws Archief het hart van de binnenstad na, van de Abdij tot aan de Markt. De PZC wil via deze site samen met lezers de rest van de oude binnenstad gaan bouwen zodat straks, in mei 2010, iedereen op zijn computer door het oude Middelburg kan lopen.
Maar een stad is immers meer dan stenen. Verhalen en foto’s van lezers zijn meer dan welkom om het vooroorlogse Middelburg tot leven te kunnen wekken.

In dit project wordt dus op basis van de gevectoriseerde kadastrale kaart van Middelburg van vóór het bombardement een gedeelte van de in 1940 verwoeste binnenstad digitaal in 3 D gereconstrueerd. Het is zelfs een beetje een web 2.0 project omdat belangstellenden zoals je kan zien ook uitgenodigd worden met behulp van google SketchUp aan deze reconstructie mee te bouwen.

Bowie

3 opmerkingen:

  1. Het is een prachtig project inderdaad. Ik volg het met belangstelling. Wij werken ondertussen ook aan een iphone-applicatie waarmee je via maps oude gebouwen uit de beeldbank kunt oproepen. Daar ben ik ook zeer benieuwd naar. Mooie zaken om te combineren lijkt me!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed bezig Roelof, dit is nou echt jouw ding.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank voor het compliment Archiefleeuw, dat vind ik eigenlijk ook wel.

    Bowie

    BeantwoordenVerwijderen